Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2008 22:46 - Спипаха купуване на гласове в Сандански
Автор: dzl Категория: Новини   
Прочетен: 1193 Коментари: 0 Гласове:
1



07 юни 2008 / News.dir.bg Петима души от Сандански са задържани за купуване на гласове в изборния ден късно следобед в общината. Това съобщиха на брифинг директорът на ОДП-Благоевград комисар Константин Титянов, окръжният прокурор в Благоевград Ради Тодоров и говорителят на Окръжна прокуратура Елка Атанасова, предаде БТА. И петимата са задържани за 24 часа. Законът за това престъпление предвижда затвор за 3 г. или пробация, ако е с чисто съдебно минало.
На "горещия телефон" на полицията в Сандански са получени общо 9 сигнала за така нареченото купуване на гласове. Осем от тях се оказаха недействителни, каза Титянов. По единия сигнал са задържани три лица в село Склаве. Впоследствие са намерени списъци с лични данни на граждани и отбелязани суми срещу тях - 30 и 50 лева. След арестуването на тримата, допълнително са задържани още двама души в Сандански за 24 часа, също съпричастни към това престъпление. От прокуратурата и полицията отказаха да съобщят засега в полза на коя политическа сила или листа са били предлагани пари, както и какви са лицата от списъците, на които са раздавани пари.
Комисар Титянов заяви, че ще бъдат наградени служителите, участвали в работата по този случай. Според него полицията и прокуратурата са действали много адекватно, преди и по време на изборите. Резултатът, според него, е че криминалният контингент е отсъствал от град Сандански и не е допуснато да се осъществи някакъв натиск върху избирателите.
През деня обаче Яне Янев от "Ред, законност и справедливост" заяви, че в Сандански и в съседните села - Катунци, Дамяница, Джигурово и Любовка, е имало безскрупулно купуване на гласове, цитиран от Дарик. Особено в селските райони и махалите с ромско население определени криминално проявени лица, като тези с прякори Кало и Решката, осъждани за наркопласиране и сводничество, заплашвали гласоподавателите, че ако не гласуват с определени бюлетини ще бъдат потрошени, а къщите им ще бъдат запалени, каза още Янев. Той допълни, че в много от секциите гласоподавателите са били заставени да влизат с мобилни телефони, за да заснемат избора си.
По думите на Янев е засечен тъмно син автомобил пред няколко секции, където хора са привиквани поединично, след заплахи са отивали да гласуват. Предимно в селата гласоподаватели са влизали и с придружители, което е в пълно противоречие със закона. По думите на Янев мизата за купуване на глас в Сандански е стигала до 150 лева.
Около 40 са установените гласоподаватели, които са искали да упражнят правото си на глас в санданското село Петрово с невалидни лични карти. Там освен за общински съветници се избира и кмет. От ОИК съобщиха, че тези граждани ще бъдат пуснати да гласуват, тъй като фигурират в списъка, но ще им бъдат наложени административни наказания по Закона за документите за самоличност. Санкцията ще бъде наложена от РПУ - Сандански.
54% е избирателната активност към 18,00 часа на местния вот в Сандански, каза председателят на комисията Нели Захариева. Общо 22 политически партии и коалиции и двама независими кандидати бяха регистрирани за избор на общински съветници и за кмет на село Петрово.
Освен в Сандански, в още 17 населени места в събота се явиха на поправителен след като редовните избори бяха касирани, заради нарушения. Политическият фокус обаче беше върху Сандански, защото залозите в пограничния курорт са важни за предстоящия парламентарен вот.


Тагове:   Сандански,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dzl
Категория: Новини
Прочетен: 242453
Постинги: 242
Коментари: 79
Гласове: 2921
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031