Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2008 15:06 - Докладът на ЕС: Освен по ФАР, спираме парите ви и по ИСПА
Автор: dzl Категория: Новини   
Прочетен: 547 Коментари: 0 Гласове:
2





Щом България направи необходимите стъпки за подобряване на финансовото управление и контрол, Европейската комисия е готова да преразгледа решението си, подчерта говорителят на ЕК Йоханес Лайтенбергер 23.07.2008

Европейската комисия обяви днес, че отнема акредитациите на две агенции по ФАР и спира финансирането за инфраструктурни проекти по линия на ИСПА за България.

Това бе съобщено при представянето на докладите за България и Румъния, изготвени от EK според изискванията на механизма за контрол и сътрудничество, задействан по отношение на двете страни след приемането им в ЕС.

Представянето на документите направиха ръководителят на пресслужбата на комисията Йоханес Лайтенбергер и говорителят Марк Грей.

Когато двете страни се присъединиха към ЕС през 2007 г., те се ангажираха да преодолеят слабостите в съдебните системи и да засилят борбата срещу корупцията. Организираната престъпност бе изтъкната също като явление, предизвикващо особена загриженост в България, заяви Лайтенбергер.

"Първите доклади на Европейската комисия бяха публикувани през юни миналата година. Сега, година и половина по-късно, правим по-детайлна оценка на положението в двете страни. Сегашните доклади са обективни, балансирани и основани на всестранен преглед на фактите. Те посочват постигнатия напредък, но и очертават по откровен начин къде е необходима допълнителна работа", добави той.

Лайтенбергер подчерта, че положението в Румъния и България е различно, а целта на ЕК не е да прави сравнение между двете страни.

Като цяло, обстановката в Румъния очертава смесена картина. Главните елементи на една функционираща система са налице. Основата обаче все още е крехка, а решенията по отношение на корупцията по високите етажи са силно политически повлияни.

Ангажиментът за реформиране на ключовите институции в Румъния е неравномерен. Докато има напредък в съдебната реформа, има също необходимост правната система да покаже, че съществуват наказания за корупцията по високите етажи. Европейската комисия призовава настойчиво Румъния да засили реформите, заяви Лайтенбергер.

"За България той отбеляза, че съдебната реформа и реформата в правоприлагащите структури е необходима и отдавна очаквана. България направи стъпки в правилна посока през последните шест месеца със създаването на Държавната агенция за национална сигурност и с решението да се реформира министерството на вътрешните работи. Проверката за напредък сега ще бъде дали тези мерки дават конкретни резултати чрез разследване, преследване и съдене при случаи на корупция по високите етажи и на организирана престъпност", каза говорителят.

В заключение той посочи, че Европейската комисия е приела и отделен доклад по управлението на европейските фондове в България.

"ЕС вече оказва помощ за конкретни подобрения на живота на българските граждани чрез съществено финансово подпомагане. В същото време през изминалите шест месеца ЕК замрази временно европейското финансиране заради нередности, открити чрез системите за контрол и одити", каза говорителят на председателя на Европейската комисия.

Значителна работа бе извършена за преодоляване на проблемите в тази област, но в Европейската комисия все още няма достатъчно увереност, че може да прекрати замразяването.

"Ето защо днес ЕК взе решение да оттегли акредитацията за две правителствени агенции в България, управляващи фондове по предприсъединителната програма ФАР.

Европейската комисия взе също решение да спре финансирането за инфраструктурни проекти по линия на кохезионните фондове на програмата ИСПА", съобщи той.

Щом България направи необходимите стъпки за подобряване на финансовото управление и контрол, Европейската комисия е готова да преразгледа решението си, подчерта Лайтенбергер.


function showtip(){ document.getElementById("tooltip").style.visibility = "visible" } function hidetip(){ document.getElementById("tooltip").style.visibility="hidden" }
image imagesvejo.net


Тагове:   фар,   Освен,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dzl
Категория: Новини
Прочетен: 243455
Постинги: 242
Коментари: 79
Гласове: 2921
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930