Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2008 22:59 - Петима са арестувани за купуване на гласове в Сандански
Автор: dzl Категория: Новини   
Прочетен: 1159 Коментари: 0 Гласове:
1



В 17 населени места се произведоха частични избори за местна власт 07.06.2008

Общо петима души са задържани за купуване на гласове в Сандански, обяви директорът на ОДП - Благоевград комисар Константин Титянов.

Трима са задържани на територията на село Склаве и двама в избирателни секции в Сандански.

По време на задържането им полицаи са иззели списъци с лични данни на граждани на общината. Освен това при списъците са открити и парични суми.

За гласуване за определена партия са давани между 30 и 50 лева. Комисар Титянов отказа да поясни за коя партия става въпрос.

Полицията и прокуратурата работят по установяване на организатора на мрежата.

Петимата арестувани са от Сандански и са от български произход.

Образувано е наказателно производство, като за подобно деяние се предвижда до 3 години затвор.

В община Сандански днес избират нов общински съвет след като на 5 декември миналата година Административният съд в Благоевград обяви за недействителен избора, проведен на 28 октомври, заради допуснати груби нарушения на изборното законодателство.

Преди два дни активисти на ВМРО, "Атака" и "Ред, законност и справедливост" предупредиха, че в ромската махала се дават между 50 и 100 лева за глас като основно обвиненията бяха срещу "Евророма".

До 16.30 часа днес на горещия телефон в РПУ са получени осем анонимни сигнала за купуване на гласове и един сигнал за опит за агитация в деня на вота, съобщиха от МВР.

Заради опасенията за купуване на гласове в РПУ-Сандански днес работи щаб за осигуряване на обществения ред в изборния ден. Засилено беше полицейското присъствие.

54% е избирателната активност към 18,00 ч. на местния вот в Сандански, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Нели Захариева. Гласували са 20 282 души от имащите право на глас 37 760.

В общо 17 населени места днес се произведоха частични избори за местна власт.

Нов кмет избират в Роман, област Враца. Вотът бе насрочен, след като на 30 януари т.г. Административният съд във Враца обяви за недействителни резултатите от втория тур за избор на кмет на общината, проведен на 4 ноември 2007 г.

Тогава независимият кандидат Красимир Петков спечели с 10 гласа пред подкрепяният от БСП и ЛИДЕР Пламен Младенов. Решението на съда бе потвърдено от Върховния административен съд в началото на март.

Частични избори за кмет имаше и в разградското село Тертер. Повторният вот се наложи след като по време на съдебен процес в Административен съд Разград бе установено неправомерно гласуване на трима избиратели на балотажа миналата година при разлика от два гласа между двамата кандидати и изборите бяха касирани.

Същите двама кандидати - Кръстю Йорданов от ПД "Социалдемократи" и Николай Костов от ГЕРБ, спорят отново за кметския пост.

В добричкото село Стожер за кмет се състезават четирима кандидати: Васил Тодоров Божилов, издигнат от НДСВ, Анка Атанасова Велковска от партия "Атака", Венцислав Иванов Недков, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, и Йордан Донев Стоянов от ГЕРБ.

Изборите през есента на миналата година в Стожер бяха касирани заради несъответствие между броя на пликовете и броя на намерените бюлетини. Вотът бе отменен с решение на Върховния административен съд от февруари 2008 г.

През есента изборите спечели Венцислав Недков, който се яви на балотаж заедно с Васил Божилов. Сега двамата се кандидатират отново.

Нов избор за кмет на кметство имаше и в селата Габър (община Созопол), Елшица (Панагюрище), Каравелово (Ямболско), Михалци и Патреш (Павликени), Мусомища (Гоце Делчев), Оборище (Панагюрище), Рудник (Бургас), Скребатно (Гърмен), Струмешница (Петрич), Царевец (Свищов), Чокоба (Сливен) и Извор (Радомир).

Вчера от трибуната на Народното събрание премиерът Сергей Станишев обеща, че ще бъдат взети всички необходими мерки за нормалното протичане на частичните местни избори на 7 юни.

Информирах МВР да осигури масирано полицейско присъствие във всички общини, където се провеждат избори и това е ясна политика на правителството, защото на миналите избори станахме свидетели на унизителното явление купуване на гласове, което е риск за демократичния процес, каза той.



svejo.net


Тагове:   Сандански,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dzl
Категория: Новини
Прочетен: 243905
Постинги: 242
Коментари: 79
Гласове: 2922
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930