Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2008 17:27 - Единствена Ирландия пита народа за Договора от Лисабон
Автор: dzl Категория: Новини   
Прочетен: 474 Коментари: 0 Гласове:
1



 
 
Правителството в Дъблин проведе масирана комуникационна кампания за ползите от Договора
Сн.: ЕPA/БГНЕС
12 юни 2008 / News.dir.bg В Ирландия се произвежда референдум за Договора от Лисабон. Ирландия е единствената от 27-те страни членки на Европейския съюз, която ще ратифицира новия европейски договор по този начин. Властите нямаха друг избор, тъй като бяха длъжни да свикат референдума по конституция. От останалите 26 държави от съюза 18, сред които и България, вече ратифицираха Договора от Лисабон по парламентарен път.
Право на глас имат около 2,8 милиона ирландци, които ще определят дали близо половин милиард граждани на Европейския съюз ще бъдат управлявани в съответствие с новия европейски договор, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Привържениците на договора, който ще замени отхвърления през 2005 г. на референдумите във Франция и Холандия проект за европейска конституция, са оптимисти, че ако Ирландия каже "да", процесът на ратификация ще приключи до края на годината.
Според проучванията на общественото мнение обаче резултатът от допитването съвсем не е ясен. Сондажите предричат от победа със 7 процента до загуба с 5 процента на привържениците на новия договор.
Ирландия освен това вече предизвика една сериозна криза в Европейския съюз, като през 2001 г. отхвърли на референдум Договора от Ница. Страната в крайна сметка ратифицира договора на второ допитване през 2002 г., след като получи гаранции, че неутралитетът й ще бъде спазван. Затова не бе случайно, че не само ирландските ръководители, но и лидери на други страни от Европейския съюз се заеха със сериозна агитация в подкрепа на Договора от Лисабон. Той получи подкрепата на правителството и опозицията, работодателите и профсъюзите, както и на най-големите вестници.
Но въпреки че Ирландия се превърна през 35-те години, откакто е част на Европейския съюз, от бедна държава в една от най-богатите негови членки, избирателите никога не са били настроени толкова скептично към Европейския съюз, колкото сега. Това се дължи на факта, че икономиката на "келтския тигър", който се роди през 90-те години на миналия век и оттогава преживява бум, внезапно се оказа дълбоко уязвима заради покачващите се цени и дългове на домакинствата.
Любопитно е, че в съответствие със законодателството двата лагера получават еднакво медийно време и държавно финансиране. При условие, че всички основни партии подкрепят договора, това позволи на никому неизвестни формации от крайната левица и десница да излязат от анонимност.
Един плакат извиква спомена за ирландските патриоти, загинали между 1919 и 1921 г. в борбата за независимост от Великобритания: "Те умряха за вашата свобода. Не я изхвърляйте. Гласувайте с "не". Консервативна група предупреждава на малко използвания, макар и официален ирландски (келтски) език, че Договорът от Лисабон може да принуди Ирландия да легализира абортите, евтаназията, проституцията и твърдите наркотици.
Договорът от Лисабон съдържа по-голямата част от реформите, чиято цел е да се подобри функционирането на Европейския съюз и които бяха заложени в отхвърлената европейска конституция. Документът от Лисабон предвижда съкращаване на Европейската комисия от 27 на 18 членове, увеличаване на кръга от решения, взимани с мнозинство, а не с единодушие, разширяване на правомощията, едновременно със съкращаване на състава на 785-членния в момента Европейски парламент, както и създаване на поста постоянен председател на Европейския съвет с мандат две години и половина.
Избирателните участъци в Ирландия ще затворят врати в 22.00 ч. вечерта (полунощ бълг. време). Първите резултати се очакват утре сутринта. 


 


Тагове:   Ирландия,   Лисабон,   народа,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dzl
Категория: Новини
Прочетен: 243487
Постинги: 242
Коментари: 79
Гласове: 2921
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930