Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2008 15:10 - Зелена светлина за студентските кредити
Автор: dzl Категория: Новини   
Прочетен: 723 Коментари: 0 Гласове:
2



image
Кредитите ще се отпускат за целия период на обучението или за част от него
Сн.: БГНЕС
23 юли 2008 / News.dir.bg
Право да кандидатстват за кредити да имат студенти и докторанти, ако не са навършили 35 години и учат в редовна форма на обучение за професионален бакалавър или магистър. Това предвижда законът за кредитиране на студенти и докторанти, приет на второ четене от парламента, предаде БТА.
За да могат да кандидатстват за кредит, желаещите трябва и да не са отстранявани, да не са прекъсвали обучение, както и да нямат придобита вече същата квалификационна степен.
Кредитите ще се отпускат за целия или за част от периода на обучение за покриване на таксите за обучение и за издръжка.
Правото за издръжка възниква при раждане или при пълно осиновяване на дете по време на обучението и се ползва от родителя, който упражнява родителските права, а ако това са и двамата - само от единия. Парите ще се отпускат само в български левове.
Кредитите ще се предоставят от банки, сключили с министъра на образованието типов договор. Според него всяка банка ще може да прекрати едностранно договора чрез писмено заявление до министъра на образованието и науката в срок до 30 април на съответната година. Самото прекратяване ще влиза в сила от 30 юни на същата година. Банките, сключили договори за кредитиране, ще бъдат включвани в електронен регистър на МОН.
Предвижда се държавата да гарантира главницата и лихвите на кредитното задължение, да го покрива в случаите, предвидени в този закон, както и да плаща на банките премия за добро управление.
Национален съвет за кредитиране на студентите и докторантите към министъра на образованието ще подпомага осъществяването на държавната политика в областта на кредитирането. Съветът ще бъде консултативен орган, негов председател ще бъде заместник-министър на образованието, е записано в проекта.
Предвидено е държавата да плаща непогасена част от общия размер на задължението по договора за кредит при настъпване на трайна неработоспособност над 70 на сто, при смърт, при раждане или пълно осиновяване на второ или следващо дете в рамките на пет години от изтичането на гратисния период.


Тагове:   светлина,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dzl
Категория: Новини
Прочетен: 243467
Постинги: 242
Коментари: 79
Гласове: 2921
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930