Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2008 18:15 - Шефът на ОЛАФ: Трябва по-добър контрол при усвояване на европарите
Автор: dzl Категория: Новини   
Прочетен: 1389 Коментари: 0 Гласове:
3



Шефът на ОЛАФ: Трябва по-добър контрол при усвояване на европарите
Брюнер заяви още, че очаква конкретни структурни промени в работата на разследващите ни органи по делата за измами в еврофондове 22.08.2008

imageГенералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц Херман Брюнер очаква по-добър контрол от страна на държавата при усвояването на еврофондовете.

Брюнер, който от вчера е на посещение в София, каза това след срещата си с финансовия министър Пламен Орешарски.

България е била сред най-често разследваните за измами страни-членки на Европейския съюз, пише в доклада за 2007 г. на ОЛАФ. Докладът беше разпространен точно преди месец в Брюксел.

Обсъдихме бъдещата си работа - какво трябва да бъде направено, за да се преодолеят проблемите, които имахме в миналото и да се предотвратят бъдещи незаконни дейности с европейските фондове, каза Брюнер и добави, че най-добрият начин за превенция е чрез комуникация между институциите.

Шефът на ОЛАФ смята още, че е необходимо подобряване на обучението на администрацията и преценка на риска. Досега са обучени над 1300 души по специфичната материя за установяване на нередности при усвояване на еврофондовете.

Брюнер предупреди, че нарушителите много често са добре организирани и с много добри познания. Затова действията, контролът и мерките срещу тях трябва да бъдат задълбочени и професионални. Той допълни, че в определени случаи документално всичко по даден проект е нормално, формалните изисквания са спазени и за да се открият нарушенията, трябва да бъде направена детайлна проверка.

Не трябва да очакваме всичко изведнъж да стане перфектно, но са направени стъпки в тази посока, отбеляза той.

Попитан от журналисти след срещата, Пламен Орешарски отказа да коментира какво е мястото на България сред другите държави-членки на ЕС при случаите на престъпления, установени от ОЛАФ. Във всички случаи не сме в първата половина на големите престъпления, особено по фискалните дела и приходите, каза финансовият министър.

След срещата си с главния прокурор Борис Велчев Брюнер заяви, че очаква конкретни структурни промени в работата на разследващите ни органи по делата за измами в еврофондове.

Не става въпрос дали сме удовлетворени от работата на вашите разследващи органи, а за предприемане конкретни стъпки, които да подобрят процеса за подпомагане на тяхната работа, посочи той.

Мисля, че сме на правилния път и нашата среща с главния прокурор е с позитивен резултат, добави Брюнер.

Говорихме както за структурни промени в работата на прокуратурата така и за централизиране на делата по ОЛАФ, за да не се гледат едно по едно, а като обща престъпна дейност, съобщи Борис Велчев.

"Ако сме имали някакви проблеми с комуникацията с ОЛАФ, то те са се дължали на нас. За това от тук нататък ние трябва да комуникираме с тях по техните стандарти. Мисля, че в последните месеци намерихме тази формула, но ще се стремим да я усъвършенстваме", категоричен беше главният прокурор.

Като част от набелязаните мерки влизат по-честото информиране на служителите на ОЛАФ по хода на делата у нас, както и възползването от тяхната помощ максимално много.

Борис Велчев каза още, че на срещата е бил обсъден и случаят с престъпната група "Николов-Стойков", в Франц Херман Брюнер уточни, че тази тема е била обсъдена само в контекста на общите структурни промени, които трябва да бъдат направени.

Вариантите на съвместна реакция за недопускане на злоупотреби, засягащи финансовите интереси на европейската общност са обсъдили на срещата си председателят на ДАНС Петко Сертов и генералният директор на ОЛАФ, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

Агенцията е декларирала готовност за пълна откритост при обмена на информация, както и за оказване на логистична и техническа подкрепа на разследванията на ОЛАФ в страната. Двете страни са се обединили около извода, че се отварят вратите за съвместна работа на експертно ниво на базата на взаимното доверие, се посочва в съобщението.

В него се казва още, че в резултат на проведения разговор ДАНС вижда в лицето на ОЛАФ свой основен партньор в защитата на националните и европейските финансови интереси.

Посещения като това на ръководителя на ОЛАФ са положителни за България, каза за БНР столичният кмет Бойко Борисов, който късно снощи се е срещнал с ръководителя на Европейската служба за борба с измамите.

Борисов изтъкна, че той лично никога не е имал проблеми в комуникацията с Франц Брюнер, с когото е работил години наред.

"Да спрем с това, че трябва да се показваме пред Европа. Първо трябва да се покажем пред своите съграждани. Защото десетки, хиляди дела чакат от години да има резултат по тях. Трябва спешно да се промени законодателството", посочи Борисов.

Той прогнозира, че ОЛАФ ще започне разследване и за ограбването на "Кремиковци".

по материали на БТА и БГНЕС


Тагове:   контрол,   ОЛАФ,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dzl
Категория: Новини
Прочетен: 243917
Постинги: 242
Коментари: 79
Гласове: 2922
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930