Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2008 18:20 - Чудотворните икони идват в София
Автор: dzl Категория: Новини   
Прочетен: 489 Коментари: 0 Гласове:
1



image
Миналата година дълга опашка се изви в София за поклонение пред чудотворните икони
Сн.: БГНЕС image 

28 юни 2008 / News.dir.bg
Трите най-свети за българите чудодейни икони с лика на Богородица - от Бачковския, Троянския и Рилския манастир, отново се съберат в София на 3 юли. По три лъча иконите ще пристигнат пред "Св. Ал. Невски" за грандиозна молитва, посветена на децата на България, предаде Дарик. Молебен за здравето и благоденствието на малките българчета и за изцелението на болните деца ще отслужи в 18.00 ч. патриарх Максим. Половин час по-рано на площада пред храма ще се съберат всички владици от Светия синод, за да посрещнат с песнопения реликвите.
Молитвата е част от новата инициатива на в. "Стандарт", Дарик радио, bTV и Светия синод, посветена на децата на България.
Иконата на Света Богородица в Бачковския манастир е изцерила хиляди вярващи. От векове се носят легенди за лечебната й сила, която помага дори и на бездетни. Затова ликът на Божията майка, пазен в малката църквица на обителта, се смята за чудотворен.
За Бачковската Богородица се твърди още, че тя е една от 20-те икони в света, за които самата Пресвета Дева е позирала на евангелиста св. Лука, който е изографисал и първообраза на Христос.
Само веднъж в годината чудотворната икона на Света Богородица, грижливо пазена от местното братство, напуска пределите на манастира. Това става на втория ден на Възкресение Господне - Велики понеделник. Вярва се, че тогава силата на иконата е най-голяма. А крайната цел на литийното шествие е местността Клувията, където според манастирските книги за първи път била открита силата на иконата, отбелязва в. "Стандарт".
Това станало през 1604 г. Двама пастири - брат и сестра, три нощи наред съзерцавали негаснещите пламъци и дошли да видят какъв е този чуден огън. Така чудотворната икона известила за пристигането си. Те съобщили в манастира и братята с лития я пренесли в църквата "Св. Богородица". Поставили я на иконостаса. За обща изненада сутринта мястото й там се оказало празно. Иконата "избягала" в Клувията. Понесли я в манастира, но следващите дни чудното "бягство" се повторило и потретило.
Един от монасите разказал на изпадналите в недоумение братя, че му се присънила св. Богородица, и казала, че ще остане в манастира, ако й отредят специално място вдясно при входа на храма, за да вижда кой с какво сърце влиза в Божия дом, и всяка година на втория ден на Великден да я "отвеждат" до старото й място. Така и направили: поставили я на трон вдясно от главния вход, където е и днес, а на втория ден на всеки Великден с лития я отнасят до Клувията, отслужва се молебен.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dzl
Категория: Новини
Прочетен: 244002
Постинги: 242
Коментари: 79
Гласове: 2922
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930